Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект за връщане на Донбас и

...
Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект за връщане на Донбас и
Коментари Харесай

Порошенко със законопроект за връщане на Донбас, обвини директно Русия в окупация

Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект за връщане на Донбас и упрекна непосредствено Русия в окупация на района.  

" Временната окупация на Русия на територията на Донбас е нелегитимна и не ѝ дава никакви териториални права ", се споделя в законопроекта за застраховане на суверенитета на Украйна над краткотрайно окупираните Донецка и Луганска области.

В законопроекта Русия е наречена страна агресор, а дейностите на Киев в Донбас към този момент не са наричани антитерористична организация, както украинските управляващи я назоваха до момента. 

" Цел на държавната политика по обезпечаването на държавния суверенитет на Украйна над краткотрайно окупираните територии в Донецка и Луганска области е: избавление на тези територии и възобновяване на конституционния ред в тях, отбрана на правата, свободите и законните ползи на жителите на Украйна, потърпевши вследствие на съветската експанзия, подсилване на независимостта, държавността, поръчителство на единството и териториалната целокупност на украинската страна ", написа в законопроекта, представен от украински медии. 

В законопроекта се добавя, че Украйна не носи отговорност за дейностите на Русия като агресор и нейните въоръжени сили, други военни формирования и окупационната администрация в Донбас. 

Освен това се дават пълномощия на президента да употребява военна сила за " отпор на съветската въоръжена експанзия в Донецка и Луганска области ".

Законопроектът ще бъде прегледан в незабавен порядък. На 18 октомври изтича и тригодишният период на деяние на закона за особения статут на Донбас, който беше признат в границите на осъществяването на Минското съглашение.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР